Warszawa

Polens huvudstad och samtidigt största stad, Polens vetenskapliga, kultur- och ekonomicentrum. I Warszawa bor nästan 2 miljoner människor och så många som 20 miljoner turister besöker staden varje år.

Ett stycke om Warszawa ur vagabond.se:

"Få städer är så missförstådda. Få städer förknippas med så mycket grått. En tvivelaktig militärpakt, ett ondskefullt krig, ett folk klätt i trista täckjackor. Allt är historia nu. Och det nya Warszawa är en av Europas mest levande, sprittande och nyskapande storstäder, lite som en tonåring som nyss flyttat hemifrån, som testar livets begränsningar och möjligheter. Stan är dessutom vacker. Ur andra världskrigets rykande rester restes gamla stan mjuk och pastellfärgad kring öppna torg och vindlande gränder. Längre bort speglar sig små ölstugor och pråmar i floden Wislas vatten. Det dricks pilsner av högsta europeiska klass och äts starka korvar till långt in på natten. Nattlivet är pulserande och exhibitionistiskt. Sedan finns allt det andra, en av Europas största utomhusmarknader, somrarnas Chopinkonserter i lummiga parker, praktfulla slottet i Wilanow, kulturpalats och mäktiga katedraler.

Läs mer om Warszawa

Historia
1294 grundas Warszawa. Stan utvecklas snabbt under medeltiden. 1659 flyttar kung Sigismund huvudstaden hit från Krakow. På 1600-talet drabbas såväl Polen som Warszawa av svenska krigståg och stans befolkning sjunker från 15 000 till 2 000. De följande århundradena bjuder på fler prövningar. År 1795 ockuperas staden av Preussen och 1815 hamnar Warszawa under ryskt styre. Den 1 september 1939 angriper Tyskland Polen och andra världskrigets ondskefulla maskineri drar igång. Runt hälften av Warszawas befolkning dödas eller deporteras. 1943 inträffar upproret vid Warszawas judiska getto och 1944, efter Warszawaupproret, förstörs det mesta som finns kvar att förstöra. 1945 betyder fred men också att Polen hamnar under sovjetiskt inflytande och motvilligt motas in bakom järnridån. 1978 väljs kardinal Karol Wojtyla till påve och blir mer känd som Johannes Paulus II. På 1980-talet utmanar fackföreningsrörelsen Solidaritet kommunistregeringen. Trots att general Jaruzelski 1981 inför undantagslagar går inte demokratilängtan att stoppa. I december 1990 installeras Lech Walesa som folkligt vald president. I maj 2004 blir Polen medlem i EU.

Ta sig runt
Warszawas lokaltrafik består av buss, spårvagn och metro. Metro är mest effektivt och bekvämt, speciellt under rusningstrafik. Samma biljetter gäller för alla tre färdmedel och kan köpas i tidningskiosker. En enkelbiljett oavsett sträcka kostar 2,40-2,80 zloty. På buss, autobus, och spårvagn, tramwaj, stämplar du biljetten i en automat. Färdsträckor och tidtabeller ska finnas på både buss- och spårvagnsstationerna. Metrosystemet består av ett fåtal linjer och är lättorienterat. Nedgångarna till metron skyltas med ett stort rött ”M”. Taxibilar finns över hela staden och är billiga, men ibland kan turistpriser gälla, så se till att taxametern är på. En sträcka på 3 kilometer kostar cirka 11 zloty. Du kan antingen hejda en taxi, gå till taxistationen eller beställa en bil, MPT-Radio Taxi tel 9191, Taxi-Lux, tel 96 66.

Warszawa erbjuder sina gäster ett stort urval av underhållning. Från Frédéric Chopins internationella pianotävling genom Orange Warsaw Festival till Jazz i Gamla stan. Staden är öppen och vänlig för alla -  det finns även många sevärdheter att se. Polen, ett land med en otrolig och unik historia, och dess anda fyller det moderna Warszawas gator."

Minnesmärken

Gamla stan – Stare Miasto – urbanisk, med en regelbunden gatulayout och ett centralt beläget torg. Stare Miasto byggdes upp från grunden. Polacker är trogna sina traditioner och stolta över sina rötter och har verkligen gjord sitt bästa för att återställa denna stadsdel till sitt ursprungliga skick. Idag finns den på UNESCOS världsarvslista. Därmed är Warszawas Gamla stan ett av de få återuppbyggda i hela världen att finnas med på listan. Här finner ni flera minnesmärken: Johannes Döparens gotiska ärkekatedral med ett krucifix från 1500-talet. I anslutning till katedralen finns Jesuitkyrkan med sitt torn som är det högsta i Gamla stan. I närheten finns även den gamla Augustinkyrkan – Martin av Tours kyrka, och även flera stenhus med höga tak med vindskupor i vindsrummen. Gamla stan är omringad av gamla försvarsmurar.

 

Kungliga slottet – byggdes i barock- och klassisk stil. Det fungerade som det kungliga hovets säte. Det var här som den första konstitutionen i Europa och den andra i världen antogs. I slottet finns verk från sådana konstnärer som Canaletto och Rembrandt. Idag fungerar slottet som ett museum och används även för representativa ändamål, tidigare var det ett residens för Mazoviens furstar, och sedan 1500-talet – ett säte för Första Republiken Polens statsmakt.

Kungliga badhus-parken Łazienki Królewskie – ett palats- och trädgårdskomplex från 1700-talet. Den etablerades av Stanisław II August Poniatowski. I parken finns fyra trädgårdar: Kungliga, Romantiska, Modernistiska och Kinesiska. Det finns många statyer och skulpturer och även andra minnesmärken, såsom t.ex. en stenkartusch med Stanisław II Augusts vapen och en tavla till minnet av det ställe där hans stoft begravdes.

Kultur- och vetenskapspalatset – Warszawas mest karakteristiska byggnad som byggdes 1955 som en ”gåva från det sovjetiska folket”. Det är samtidigt Polens högsta byggnad. Palatset är ett säte för huvudstaden Warszawas stadsstyrelse och även för flera företag, teatrar, museer och högskolor. Även utställningar och mässor anordnas där.

 


Wilanów-palatset
– ett kungligt slott från 1600-talet som byggdes i barockstil för kungen Johan III Sobieski. Idag fungerar det som Johan III Sobieskis palatsmuseum i Wilanów. Trots Warszawas tragiska historia har palatset bevarats i sin ursprungliga form. På palats- och parkkomplexets i Wilanów område anordnas olika kulturevenemang, bland annat Kungliga sommarkonserter. 

Museet för polska judarnas historia POLIN – etablerades 25 januari 2005 och samlar handlingar om judarnas historia i Polen. Museet fungerar som ett traditionellt museum samt som ett kultur- och utbildningscentrum. Det påbörjade sin verksamhet 2013 och utställningarna är öppna för publiken sedan oktober 2014.

Presidentpalatset – Warszawas största palats, säte för Polens president sedan 1994. Palatset byggdes om flera gånger, 1852 brann det även ner. Det fick sitt nuvarande utseende på 1800-talet.

Okände soldatens grav – en grav på marskalken Józef Piłsudzkis torg till minnet av de stupade under kampen om självständighet. Graven avtäcktes 2 november 1925. Då lade man även kvarlevor av en okänd soldat i graven. I slutet av andra världskriget sprängdes den. Graven återuppbyggdes 1946 och avtäcktes på nytt. Vid graven brinner ett evigt gravljus. Hedersvakten för Polska arméns representativa bataljon tjänstgör kontinuerligt vid graven. 

I Warszawa har varje gata sin egen historia med sina statyer som vittnar om det förflutna som ibland är hemskt och blodigt. Det finns även många vackra parker samt avkopplings- och underhållningsplatser i staden.

Shopping

Złote Tarasy (Gyllene terrasser)

Stadens viktigaste köpcentrum, Złote Tarasy, finns i centrum bredvid tågterminalen och Kultur- och vetenskapspalatset . Köpcentret besöks av 21 miljoner kunder varje år. Det rymmer 200 butiker, 40 restauranger och så många som 8 unika Multikino-biosalar.

https://zlotetarasy.pl/en/

Galeria Arkadia

Warszawas andra, mycket populära, köpcentrum är Galeria Arkadia. Det är beläget nära centrum i riktning mot stadsdelen Żoliborz och erbjuder 212 butiker, 40 restauranger och en biograf.

https://www.arkadia.com.pl/

Galeria Mokotów

I Warszawas södra del finns köpcentret Galeria Mokotów. Förutom en bio erbjuder det 33 restauranger och 240 butiker.

https://www.galeriamokotow.pl/

Det finns fler köpcentra och butiker i Warszawa, de som nämnts ovan är de mest populära.

Nowy Swiat
Nya världen, Nowy Swiat, är spektakulärt och del av det Kungliga stråket med många chica butiker, exklusiva affärer, bokhandlar, caféer och restauranger.

Chmielna
Chmielna-gatan är Warszawas andra trendiga shoppinggata. Här hittar ni flertalet exklusiva märkesbutiker, smyckeaffärer, boutiquer och gallerier. Här finner ni också flera olika stilfulla caféer och restauranger.

Gamla stan
I Gamla stan kan ni köpa souvenirer och traditionellt polskt hantverk, såsom träsnideri och keramik.