Sopot

Grazyna berättar: Sopot är min barndomsstad, min glädje och min stolthet, som jag ofta besöker. Denna pärla har alltid varit en populär och trendig kurort vid Östersjön - faktiskt kallad Östersjöns pärla. Sopot är beläget mellan Gdynia och Gdańsk,  är minst till ytan och har 37 000 invånare. Den utgör en del av Tri-City. Det har gått ett antal år sedan jag flyttade till Sverige på 80-talet och under tiden har Sopot moderniserats. Många nya fräscha hotell har tillkommit, bland annat Hotell Sheraton som ligger bara ett stenkast från Grand Hotel, stadens storhet på sin tid med gäster som Charles de Gaulle, Fidel Castro, Marlena Dietrich, Greta Garbo med flera.

Hjärtat av Sopot är Bohaterów Monte Cassino gata, av invånarna kallad ”Monciak”. På denna gågata finns det många restauranger, klubbar, kaféer samt det karakteristiska ”Krokiga Huset" 

Läs mer om Sopot

Här finns även flera populära och välbesökta kilometerlånga vita badstränder. Sopot fick sin berömmelse främst tack vare den årliga sångfestival som arrangerats sedan 1961 i utomhusoperan Opera Lesna (Skogsopera). Denna är belägen i Sopots skogsområde och rymmer idag ca 5 000 åskådare. Mellan 1978 och 1983 var staden huvudort för Intervision Song Contest som var östblockets länders motsvarighet till Eurovision Song Contest.

Sopot är en gammal fiskeby som med tiden utvecklats till en attraktiv badort. Den är nu en av de mest älskade på den polska kusten och lockar många turister, inte minst från Skandinavien, varje år. 

Sevärdheter i Sopot

Träbryggan "Molo" i Sopot är den längsta piren i Polen (och även Europa) med en längd på över 500 m. Den är byggd i början på 1800-talet och har blivit en obestridlig symbol för Sopot. Den är unik med sina två nivåer att promenera på. Underhållet av piren kostar staden mycket därför tar man en inträdesavgift på några kronor. Men det är ingenting mot vad man får för priset, en fin ”promenad en bra bit över havets yta” med möjlighet till en god middag på restaurangen Meridian Molo som finns vid slutet av bryggan.

Fyren i Sopot från 1903, arkitektoniskt sett är också den en mycket intressant byggnad. Den liknar inga andra kända byggnader av den här typen på den polska kusten, snarare påminner den om ett slottstorn. Byggnaden är dekorerad med skulpturer och glasmålningar. Det är utan tvekan en av de mest karakteristiska delarna i Sopots- landskapet. Fyrens lyktor är vackert dekorerade med skulpturer av sjöjungfrur och triton, skulpterade av den tyska skulptören Fenzloff. I form av en skulptur kan du också se stadens vapensköld. Fyren hittar du vid piren i Sopot. Den är också en del av de byggnader som utgör ett reumatologiskt sjukhus känt bland annat för sina balneologiska behandlingar. 

För närvarande uppfyller fyren inte sin navigeringsroll, det finns inget behov av det. Det är ett monument och även ett observationstorn på Gdanskbukten. Naturligtvis kan du besöka fyren hela året. Biljetterna är mycket prisvärda. 

Balneologi Institut, reumatikersjukhus och balenologiterapi 
Balneologiska anläggningen i Sopot ligger i parken där piren tar sin början. Detta är en av de mest karakteristiska byggnaderna i staden. Anläggningen grundades 1903 i den dåtida badorten Sopot av Jerzy Haffner. Idag är det ett område för Provincial Reumatology Team under ledning av Dr. Jadwiga Titz-Kosko.

Byggnaden är utsmyckad med skulpturer och glasmålningar. Ovanför huvudportalen finns skulpturer av en sjöjungfru, en triton och stadens vapensköld.

På Balneologiska institutet behandlas huvudsakligen reumatiska sjukdomar och här finns det även ett känt barnsjukhus för barn som lider av reumatism.  

Shopping i Sopot

Sopot erbjuder mest småbutiker men du kan lätt ta dig med lokaltåget SKM till de närmaste shoppinggallerierna som är Klif i Gdynia- Orlowo och Galleria Baltycka i Gdansk-Wrzeszcz. Till Gdansk-Wrzeszcz tar det ca 20 min med tåget från Sopot tågstation. De lokala tågen går flera gånger per timme. Till Gdynia Orlowo, där Klif ligger precis vid stationen, tar det 10 min med tåg från Sopot. Vill du komma till Tristadens största shoppinggalleria River kan du ta det lokala tåget till Gdynia Wz. Sw. Maksymiliana. Du kommer dit på bara 15 min med tåg från Sopot station. 

https://www.galeriabaltycka.pl/en

https://gdynia.klif.pl/en

https://www.centrumriviera.pl/#!/se/landing

Mer information om lokaltåget SKM hittar du på:  http://www.skm.pkp.pl/

Kul för barnfamilj i Sopot

Njut av sköna dagar med roliga aktiviteter, glass och god mat på Sopots vackra stränder. Ni kan också besöka stadens Aquapark som uppskattats mycket av alla barnfamiljer.

Aquapark i Sopot

Här kan ni åka vattenrutschbana, bada i bubbelpool eller ta en härlig åktur i den 70 meter långa vilda forsen. Dessutom erbjuder denna Aquapark mycket mer än roliga attraktioner för barn, här hittar även vuxna något att skämma bort kropp och sinne med. På anläggningens spaavdelning kan ni unna era avkopplande och regenerande spabehandlingar. Här finns det sköna spapaket att välja bland både för kvinnor, män eller par. Lär mer på: http://www.aquaparksopot.pl/index.html