Gdansk vid kanalen Motlawa
Gdansk Artur Hoff och Neptun
Gdansk Dluga-gatan

Gdańsk

Gdańsk var en gång i tiden Hansaförbundets tusenåriga centrum, idag är Gdańsk den största staden i östra Pommern och en av de vackraste och mest betydelsefulla städerna i Polen. Tillsammans med Gdynia och Sopot skapar den Tri-City. Staden rankas på sjätte plats i Polen när det gäller befolkningsmängd med sina 459 919 invånare (2015). Gdańsk är även staden där den kommunistiska regimens fall tog sin början. Här föddes varvens fackföreningsrörelse ”Solidarność” (Solidaritet) med Lech Walesa som ledare, senare president av Polen och mottagare av Nobel fredspris. Här började vägen mot ett förenat Europa.

Gdańsk fängslar med sin hisnande arkitektur och atmosfär från dåtida Hansaförbundets rikedom. Denna stad har alltid väckt besökarnas beundran och entusiasm, främst på grund av sin rikedom. Därför är den gärna och ofta besökt av turister från hela Europa och den har även blivit ett mycket populärt resmål för besökare från Skandinavien. 

Tidigare, när folk av olika nationaliteter kom till Gdańsk och bosatte sig där, blev staden berikat av framstående arkitekter. Deras spår av aktivitet kan vi beundra än idag på Gammelstads stolta gator.

Det är omöjligt att beskriva skönheten på denna plats, du måste bara komma hit och se den med egna ögon. Gdańsk är definitivt en av mina stora favoriter bland de polska städerna.

Läs mer om Gdańsk
Minnesmärke

Długa gatan (Långgatan) och Długi Targ (Långa Torget) i Gdańsk är den vackraste och mest representativa platsen i staden. De är en del av den pampiga Droga Królewska (Den Kungliga vägen) som sträcker sig från Zlota Brama (Den Gyllene Porten) till Zielona Brama (Den Gröna Porten) och fortsätter längs Motławafloden vid kranen Żuraw. Här uppfördes de finaste byggnaderna i Gdańsk, som Ratusz (Stadshuset), Zlota Brama (Den Gyllene Porten) och Dwór Artusa (Arthurs Hov) samt den populära fontänen Neptun. Det är inte bara turister som åtnjuter denna plats och atmosfären här. Det är också en källa till inspiration för konstnärer som målare, grafiker och fotografer.  

Varje hus här har sin egen historia och drar till sig uppmärksamhet med ovanliga dekorationer. Tidigare brukade det vara en livlig handelsplats, och de mest välbärgade invånarna i Gdańsk bodde här.

Kranen Zuraf i Gdańsk, ul. Szeroka 67/68 - den mest karakteristiska byggnaden i staden utgör symbolen för Gdańsk. Det var den största hamnkranen i det medeltida Europa. Här brukade man lasta om varor och ställa upp master och samtidigt fyllde den en funktion som stadsport. Kranen står vid Motława-floden och utgör en gren av Nationellt Marinmuseum.

Bazylika Mariacka i Gdańsk, ul. Podkramarska 5 - Kyrkan för den välsignade jungfru Maria är det största gotiska tempelet byggt i tegel i Europa och även i världen. Dess konstruktion började under det trettonde århundradet och varade över 150 år. Inuti finns underbara monument av den gotiska- och barockkonsten. Basilika kallas kronan av staden Gdańsk.

Oliwa-katedralen, ul. Cystersów 10 - Kyrkan av den heliga treenigheten, Jungfru Maria och Saint Bernard fick sin början på 1200-talet som ett cisterciensertempel. Det är det längsta templet i Polen med en magnifik orgel från sjuttonhundratalet.

Fyren i Gdańsk, ul. Przemysłowa 6a - En fyr i Nowy Port från slutet av 1800-talet är en av de vackraste fyrarna på den polsk-baltiska kusten. Det är här som andra världskriget började. År 2004 blev fyren tillgänglig för turister, och inuti  kan du beundra en dåtida optisk utrustning och en utställning av sjöbelysning. Från toppen finns en vacker utsikt över hamnen i Gdańsk, Westerplatte och Gdanskbukten

Runt dessa imponerande monument pulserar hela året ett levande, europeiskt metropol-
liv. Här finner du massor med kaféer och restauranger, som vid sidan av det traditionella
polska köket även erbjuder maträtter från hela världen. Här kan du till exempel testa den
berömda likören Goldwasser.

Andra skriver om Gdańsk:

Vill du ha fler tips om Gdańsk kan du läsa Maya Nordlunds reseblogg. Hon tipsar om sevärdheter, aktiviteter och restauranger i denna vackra stad.

 Shopping i Gdańsk 

Galleria Forum
Denna fräscha shoppinggalleria invigdes sommaren 2018. Arkitekturen är väl genomtänkt och mycket imponerande. Gallerian är rymlig och de stora glaspartierna släpper in massor med dagsljus. Här finns över 115 butiker i alla prisklasser och en foodcourt på övervåningen.

Inte mindre än 1/3 av Gallerian Forum består av gröna utrymmen. Här planterades inte mindre än 80 olika arter - totalt 33 000 växter. Detta resulterar i ett unikt ekosystem i hjärtat av staden. 

Gallerian ligger centralt i Gdańsk på bara 10 min promenadavstånd från Gamlestad. Tar du lokaltåget SKM så stiger du av på stationen - Gdansk Śródmieście och gallerian finns precis vid denna station.  Mer om gallerian hittar du på: http://www.forumgdansk.pl/en 

Galleria Baltycka
Galleria Baltycka, som ligger i Gdańsk – Wrzeszcz, bara 10 min med lokaltåget SKM från Gdansk Glówny (Central Gdansk). Denna galleria ligger precis vid stationen och är enkel att hitta. Lokaltåget SKM avgår flera gånger per timme. Denna shoppinggallerian har 220 butiker, många restauranger och caféer.

https://www.galeriabaltycka.pl/en 

Galleria Madison 
Denna shoppinggalleria är också värd att besöka. Den ligger mitt i Gdańsk Centrum, bara några minuter från Central Stationen i Gdańsk. Gallerian har mängder av butiker, restauranger och caféer.  https://madison.gda.pl/

Mer information om lokaltåget SKM hittar du på:  http://www.skm.pkp.pl/

Fashion House Outlet

Är du intresserad av shopping i storformat kan vi även rekommendera Fashion House Outlet som ligger i utkanter av Gdańsk. Detta är ett annorlunda köpcentrum. Här hittar du kända modemärken som är realiserade med upp till 70 %. Här kan man fynda varumärken som: Ecco, 4F, Lacoste, Adidas, Marks & Spencer, United Colors of Benneton, Big Star, Quicksilver, Camel Active, Levi´s, Puma, Tom Tailor, Converse/ CAT, Diverse, Nike, Timberland, Umbro med flera.

http://fashionhouse.com/portfolio/gdansk/

Underhållning i Gdańsk för hela familjen

Gdańsk är inte bara en vacker historisk stad med intressanta historiska sevärdheterna. Denna stad utvecklas dynamiskt varför det även finns något för den som är intresserad av annat än historiska sevärdheter. Här kan man få varierande underhållningsupplevelser med lite mer spänning och fart. I Gdańsk finns det gott om aktiviteter för barnfamiljer med yngre barn och tonåringar. Här finns ett stort utbud av underhållning och dessutom är alla aktiviteter billigare jämfört med hemma. Vi rekommenderar följande besök:

Fun Arena

Detta komplex täcker inte mindre än 9 000 kvadratmeter av en ny zon inom Stadion Energa Gdańsk-området och utgör en av Europas vackraste arenor. Dessutom erbjuder arenan många spännande attraktioner - vissa av de mot en avgift, andra är kostnadsfria. Här erbjuds många attraktioner för barn, tonåringar, familjer och även äldre personer. Sätt tävlingsnerverna på prov med Go kart, här hittar du både inom- och utomhus banor. Söker du adrenalin på högsta nivå, testa bungyjump eller varför inte uppleva lite spänning i Escape Rooms eller hoppa loss på trampoliner. Är du eller dina barn nyfikna på paintball så hittar ni det också här. Självklart finns det café, bar och restaurang där ni kan stilla er hunger och återhämta er inför kommande äventyr. https://stadionenerga.pl/en/attractions

Loopy´s World

Loopy’s är ett 3 000 m2 stort lekland i Gdańsk - perfekt för alla livliga och nyfikna barn! Studsmattor, bollhav, rutschkanor, klätterställningar och mycket mer till barnens stora förtjusning. https://loopys.pl/gdansk/

Gdańsk ZOO

Barn brukar tycka om att titta på djur så stadens zoo är ett populärt besök bland barnfamiljer. Djurparken är lokaliserad i stadsdelen Oliwa och besöks av tusentals turister varje år. Oliwa ZOO är en av Polens största djurparker, här finns ca 200 olika djurarter och en del av dem är sällsynta. När ni promenerar runt möter ni flodhästar, leoparder, giraffer, apor, vildsvin, ormar, pingviner, sälar och många andra djur (bakom stängsel förstås!). https://www.zoo.gda.pl/en