Busko-Zdrój

Kurorten Busko-Zdrój för hälsa och rekreation

Staden Busko-Zdrój är belägen i södra Polen, ca 80 km nordöst om Kraków. Den ligger i Święty Krzyż vojvodskap. Staden hade 16319 invånare (2016). Busko-Zdrój är framförallt en av Polens äldsta och mest kända kurort. 

Varför just kurorten Busko-Zdrój för hälsa och rekreation? 

I vårt sökande efter de bästa polska kurorterna med de mest givande och professionella hälsobehandlingarna, de bästa medicinska naturresurserna och de bekvämaste boenden, har vi åkt Polen runt, från norr till söder och från väst till öst. Utbudet av både de äldre och nya moderna spa och sanatorier är verkligen stort och växer hela tiden. Men vår uppgift var given, vi var ute efter de finaste pärlorna som bäst skulle passa våra svenska och norska kunder. Så varför föll vårt val bland annat för Busko-Zdrój?

Läs mer om Busko-Zdrój

Unika naturresurser 

Kurorten Busko-Zdrój är en riktig pärla som är värd att besöka för hälsans eller för avkopplings skull. 

Busko-Zdrój tar emot ca 80 000 besökare varje år, både från Polen och hela världen. De flesta kommer hit för rehabilitering eller också bara för att koppla av och få ny energi. Orten erbjuder en kombination av behandlingar som tar hjälp av både resurser från naturen och  konventionella medicinska metoder. De möts i  samklang och förstärker varandra. Busko-Zdrój är en av de få platser i världen med tillgång till en unik gåva från naturen: behandlande sulfit - och saltvatten med jodid, samt den mycket välgörande, rena gyttjan (borowina) som är mycket rik på mineraler. 

Kompetent vårdpersonal och modern medicinsk utrustning 

På Busko-Zdrójs sjukhus, sanatorier och övriga hälsoanläggningar jobbar en välutbildad läkarkår inom olika specialstområden samt mycket kompetenta fysioterapeuter och kompetent vårdpersonal. Här använder man sig även av den senaste och mycket avancerade medicinska utrustningen för diagnostik och rehabilitering. 

Utmärkt boende och god mat 

De moderna hotell-sanatorier eller så kallade Medical Spa-hotell erbjuder inte bara de värdefulla medicinska behandlingarna utom även fräscha och bekväma 5- 4- eller 3 stjärniga hotellrum och utsökta måltider. 

Värme och sol 

Busko-Zdrój som ligger i södra Polen är känd för att ha flest  antal soldagar per år av alla polska kurorter. Detta gör kurorten till en av de mest soliga kurorterna i Polen. Därav solen i deras logga. 

Frisk luft och grön natur 

En uppskattad kurort erbjuder hälsobefrämjande frisk luft och en grön och vacker omgivning. Allt detta har jag hittat i Busko-Zdrój. ”Park Zdrojowy”- ”Spa Park”, som grundades på 1900-talet av trädgårdsmästaren Ignacy Hanusz. Det är beläget i kurortens centrum och har en yta på 16 ha. 

Närhet till populära och attraktiva  Kraków

Endast några få mil från kurorten finns det gott om turistattraktioner som passar alla. Personligen känner jag mycket varmt för Polens stolthet och före detta huvudstad Kraków som blivit en av Europas populäraste städer att besöka. Är man i Busko-Zdrój på en hälsoresa ska man absolut passa på och delta i utflykten till den mycket vackra, historiska och levande staden - med andra ord kombinera nytta med nöje. 

Vilka sjukdomar behandlas i kurorten Busko-Zdrój? 

Resurser för naturligt källvatten och klimatfördelarna har gjort att Busko-Zdrój sedan nästan 200 år har stöttat behandling av följande sjukdomar: 

  • Reumatologiska
  • Neurologiska
  • Kardiologiska
  • Dermatologiska
  • Ortopediska hos barn och vuxna
  • Osteoporos diagnosticeras och behandlas
  • Patienter som diagnosticerats med infantil cerebral pares behandlas 

Kuranläggningen har byggts upp och försetts med en modern utrustning och diagnostisk apparatur, vilket har skapat förhållanden för en effektiv och komplex medicinsk rehabilitering. De anpassade balneologiska, fysioterapeutiska och avslappningsbehandlingarna samt vården från högkvalificerad vårdpersonal gör det möjligt för patienter att återfå sin rörelseförmåga. 

Kurbehandlingen i Busko-Zdrój förbättrar den allmänna konditionen, bidrar till att man återfår sin psykofysiska balans samt stimulerar kroppens naturliga försvarsmekanismer, vilket gör att man kan snabbt återställa sin hälsa och återkomma till yrkesarbete.