Gdynia

Läs mer om Gdynia

Gdynia är en fascinerande och modern stad, den är en rik och dynamiskt utvecklad hamnstad. Staden är ung och fick stadsrättigheter år 1926.  
Tillsammans med Sopot och Gdańsk skapar den Tri-City. Som en stor polsk hamn utvecklades Gdynia först efter första världskriget. Det har blivit ett viktigt industriellt och kommersiellt centrum och samtidigt en välkänd badort som lockar turister från hela världen. 

Idag har Gdynia en kvarts miljon invånare som värdesätter sin stad för de goda livsvillkoren som erbjuds här. Bättre än någon annanstans i Polen finns möjligheter till att hitta ett intressant jobb, bra skola eller en bekväm lägenhet. Enligt sociologer är Gdynias invånare mest nöjda med sin stad i jämförelse med invånarna i alla andra städer i Polen.  

Gdynia har länge varit känt för sina kulturprojekt som är erkända i hela Europa. Till exempel den berömda Open'er Festival, där de bästa musikalartisterna från hela världen uppträder. Ladies Jazz Festival, Globaltica Word Culture Festival och Gdynia Blues 

Festival är också  de prestigefyllda festivaler, med scenen precis utanför Bulwar Nadmorski. Beskriver man Gdynias kulturliv bör man inte glömma den årliga Filmfestivalen som är det största filmevenemanget i Polen och den enda som har främjat polsk filmografi i Europa i årtionden. 


Sevärdheter i Gdynia 

Segelfartyget Dar Pomorza 

Det vackra och berömda segelfartyget Dar Pomorza, (91m långt) är permanent förankrat i Gdynia. Fartyget byggdes år 1909 i Hamburg, som ett skolfartyg för den tyska handelsflottan. Den 4 augusti 1982 drogs officiellt Dar Pomorza ur tjänst och flaggan höjdes på sin efterträdare - ett lika vackert segelfartyg med namnet Dar Młodziezy (Ungdomsgåvan) designat och byggt i Gdańsk. Detta fartyg kan man se ibland i Gdynias hamn.  

I november 1982 överlämnades Dar Pomorza till det Nationella Sjöfartsmuseet. Idag är turister välkomna att besöka Dar Pomorza, som är förtöjd vid den gamla bryggan i Gdynias hamn. 

Krigsfartyget ORP Błyskawica (Blixt) 

ORP Błyskawica är ett av de vackraste polska skeppen. Det är en så kallad förstörare som byggdes 1936 i Storbritannien. Två år före andra världskrigets utbrott ankom ORP till Gdynia och fram till början av kriget var hon i tjänst i den polska marinen. På krigsafton seglade fartyget till Storbritannien. Under kriget förstörde ORP Błyskawica 2 andra förstörare samt 2 eskorter och skadade också tre ubåtar och sköt ner tre fiendens plan. 

Sedan 1976 är ORP Błyskawica ett museifartyg, förtöjt vid kajen i Gdynia, bredvid Dar 

Młodziezy och Dar Pomorza 

Fartyget besöks ofta av turister. Förutom de vapen som är synliga på däck kan du också lära känna den polska marinens traditioner. Fartyget är en gren av Navalmuseet, också baserat i Gdynia. 

Oceanarium i Gdynia

Oceanarium har status som en zoologisk trädgård. Där finner du många arter av flora och fauna från Östersjöbassängen, men också från saltvatten runt om i världen. Det finns över tusen vattenarter som du kan se på Oceanariums tre våningar! Detta är ett spännande och lärorikt ställe att besöka - missa det inte när du väl är på besök i Gdynia.   

Shopping i Gdynia Galleria Riviera 

Shopping Galleria Riviera är det största köpcentrat i norra Polen. Det finns 240 butiker, restauranger, kaféer, en lekplats för barn och en modern biograf. Denna galleria ligger på bara 5 min promenadavstånd från den lokala tågstationen Gdynia Wz.Sw. Maksymiliana. 

https://www.centrumriviera.pl/#!/se/landing

Galleria Klif 

Detta shoppingcentrum är ett elegant objekt med exklusiva märkesbutiker men även en del kedjor som HM. Här finns det också gott om caféer och en restaurang. Klif ligger vid den lokala tågstationen i Gdyna Orłowo. 

https://gdynia.klif.pl/en

Mer information om lokaltåget SKM hittar du på:  http://www.skm.pkp.pl/ 

Inte mindre populär bland lokalbefolkningen och turister är den historiska kommunala marknadshallen där bodarna bjuder på färska råvaror.